Met een losse hoes om jouw bank of eetkamerstoelen voorkom je dat je lange tijd tegen vlekken aan moet kijken. Bovendien is het een makkelijke manier om van stijl te wisselen. Tegelijkertijd zorgt een losse hoes soms voor veel kreukels en rimpels in de stoffering van jouw bankstel. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van het hebben van losse stoel- of bankhoezen naast elkaar.

Vanuit ons vakgebied zorgen we er graag voor dat een meubel strak in de bekleding zit. Tegelijkertijd zien we dat sommige mensen graag kiezen voor de flexibiliteit van losse hoezen. Er zijn verschillende redenen waarom vaste bekleding wellicht beter bij je zou passen dan een losse hoes. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? We nemen je graag mee in waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een meubel met losse of vaste bekleding.

Flexibiliteit van hoes voor bank of stoel

Flexibiliteit van hoes voor bank of stoel

Het grote voordeel van losse hoezen is uiteraard de flexibiliteit die je ermee hebt. En dat kan alle kanten op: van uitstraling tot vlekverwijdering. Vies geworden hoezen kun je makkelijk weer schoon krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is verwijderen, wassen en weer terugplaatsen. Dit is een stuk simpeler dan het zelf proberen te reinigen van een hele bank of het inhuren van professionele reinigers. Losse hoezen zijn daarom heel praktisch voor gezinnen met kinderen of mensen met huisdieren, waar het krijgen van vlekken op je meubels over het algemeen onoverkomelijk is.

Met losse bank- en stoelhoezen kun je eenvoudig de uitstraling of stijl van je bank veranderen. En dat zonder dat je een volledig nieuwe bank of set stoelen hoeft te kopen. Door simpelweg de hoes te verwisselen, kun je een andere kleur, patroon of textuur toevoegen aan je interieur. Zo krijg je gelijk een nieuwe uitstraling! Verander je graag van stijl of ga je het liefst met de trends of het seizoen mee? Dan is een losse hoes natuurlijk ideaal

Jouw meubel extra beschermd

Zoals hierboven genoemd is een losse hoes natuurlijk ideaal voor als er in jouw huishouden veel wordt geknoeid of gemorst. Sommige mensen gebruiken een losse bank- of stoelhoes dan ook puur als beschermende laag over de oorspronkelijke stoffering. Op die manier kun je jouw bank of stoel op een fijne manier beschermen tegen vlekken, morsen, haar van huisdieren en andere vormen van slijtage. Het is uiteraard een stuk simpeler en makkelijker een afneembare hoes te reinigen of te vervangen. Zeker als je kijkt naar het alternatief: het reinigen of opnieuw te bekleden van een gehele bank of al jouw stoelen.

Vaste stoffering bank of stoel

Hoe zit dat met vaste bekleding om jouw meubels heen? Logischerwijs biedt vaste bekleding behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een losse hoes. De stof van de vaste bekleding sluit, wanneer goed bekleed, naadloos aan om de contouren van de bank. Dit zorgt voor een gestroomlijnde en strakke uitstraling. Het resultaat is een meubelstuk dat er altijd netjes uitziet, zonder het risico van losse plooien of rimpels die soms bij losse hoezen kunnen ontstaan. 

Door te kiezen voor vaste bekleding kun je stellen dat je meubel een stuk beter ‘uit de verf’ komt. Hierdoor geef je jouw meubel een verfijnde uitstraling, wat een extra vleugje elegantie aan je interieur toevoegt. Zeker als je kiest voor designmeubels is een goede, strakke bekleding een must. Het is dus soms ook een kwestie van kijken wat het beste bij het type meubel of jouw interieurstijl past. Hou je van modern en strak, dan is een losse hoes wellicht niet iets wat past bij jouw interieurstijl.

 

Nadelen stoel of bank met wasbare bekleding

Loszitten, veel ongewenste beweging en soms ook juist snellere slijtage zijn veelvoorkomende problemen die je met losse stoel- of bankhoezen kan tegenkomen. Een nadeel van het hebben van zo’n losse hoes is dat deze kan verschuiven of losraken, vooral bij intensief gebruik. Zo krijg je sneller plooien of rimpels in je stof en heeft je meubel een minder strakke of nette uitstraling. Zit een hoes los, dan kan zo zijn dat je deze regelmatig opnieuw moet positioneren of strak te trekken om het gewenste uiterlijk te behouden. Bij vaste bekleding heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar en bij een losse hoes ben je er vaak continu mee bezig. Een losse bank- of stoelhoes vereist dus net wat extra aandacht en onderhoud om ervoor te zorgen dat deze altijd goed blijft zitten en er netjes uitziet. Ben je wel gesteld op een nette uitstraling van jouw interieur? Dan is een hoes dus wellicht niet de juiste keuze.

Wat tegelijkertijd het voordeel is van een hoes, kan ook het nadeel zijn. Want ja, ook een bank- of stoelhoes kan krimpen in de was. Vooral als de stof waarvan de hoes is gemaakt gevoelig is voor krimpen loop je altijd dat risico. Stoffen als onbehandeld katoen, wol, linnen en rayon/viscose moet je voorzichtig wassen. Let er dus op welke samenstelling jouw bankhoes heeft. Vaak zijn er heldere wasinstructies op de hoes aangegeven. Zo weet je met welke wasmethode je moet aanhouden en welke temperatuur het water moet zijn.Twijfel je over de samenstelling? Dan kan het verstandig zijn om professionele reiniging te overwegen om krimp te voorkomen.

Deskundig stofferen van meubels

Deskundig stofferen van meubels

Van der Drift is ervaringsdeskundige op het gebied van het stofferen van meubels. Of het nu gaat om een losse hoes of vaste stoffering: wij weten van elk project wel iets moois te maken. Als meubelstoffeerder is er natuurlijk wel niets zo mooi als een meubel dat goed gestoffeerd is. Zo komt de vormgeving van een stoel of bank het meest tot haar recht. Het is iets wat bij losse hoezen vaak toch minder het geval is.

Bij stoel- of bankhoezen zien we het helaas vaak voorkomen dat de stof bij wassen uiteindelijk toch krimpt. Dan kun je alsnog op zoek naar een geheel vernieuwde bank of bankhoes. Het is dus goed om te beseffen dat een hoes niet altijd langer goed blijft door het wassen, maar juist door het wassen soms niet meer goed zal passen. Wissel je graag van interieurstijl en heb je er geen problemen mee dat de stof niet altijd strak om je meubel heen zal vallen? Dan is het gebruik van een hoes een leuke optie.

Omdat we al meer dan 50 jaar aan kennis en expertise in huis hebben weten we elke stoel of bank weer tot een nieuw kwaliteitsmeubel te transformeren. We hebben, naast het professioneel stofferen van meubels, ook ervaring met het vervangen van losse hoezen. Voor elke wens kun je bij ons terecht. Vragen over het vervangen van de bekleding van jouw meubel? Stuur een bericht met foto naar info@vd-drift.com.