In september afgelopen jaar waren we te zien in het programma van vtwonen, genaamd: ‘Weer verliefd op je huis’. Hierin hadden we de eer om een erfstuk, waar veel emotionele waarde aan was verbonden, te transformeren naar een modern meubel. Zo kon het meubel teruggebracht worden in het nieuwe interieur, zonder het fijne gevoel wat dit meubelstuk te verliezen.
Een antiek meubel kan een prachtig erfstuk zijn. En zo’n meubel met betekenis biedt soms meer dan alleen een functie. Je hecht er waarde aan. Toch zijn er maar weinig ervaringsdeskundigen die een erfstuk in ere kunnen herstellen. Bij Van der Drift begrijpen we maar al te goed dat zo’n meubel met zorg gerestaureerd moet worden. Daar dragen we dan ook met veel plezier aan bij. Hoe ging dat in zijn werk bij het meubel wat we via het programma binnen kregen? En wat weet de restauratie van dit oud meubelstuk bij de deelnemers teweeg te brengen?
Een stoel restaureren voor vtwonen
Deelnemers aan het programma waren Bart en Iris. Hun hoekwoning in Nootdorp kregen ze vanwege uiteenlopende smaken maar moeilijk sfeervol ingericht. Deze woning was oorspronkelijk eigendom van de moeder van Iris. Toen de moeder van Iris plotseling ernstig ziek werd is het stel bij haar ingetrokken. Je kunt begrijpen dat het huis alleen al veel mooie herinneringen met zich meebracht. Stylist Frans Uyterlinde had dan ook de zware, maar mooie, taak om een fijne plek te creëren waar de dierbare herinneringen aan de moeder van Iris in konden terugkomen. Bewoonster Iris gaf in het programma aan: “De stoel van mijn moeder staat er al sinds mijn geboorte. Hij moet terug, maar mag wel aangepast worden.” Deze stoel speelde uiteindelijk een grote rol in het nieuwe interieur.
Het is niet vaak dat je natuurlijk zo’n bekende stylist als Frans aan de lijn krijgt. Maar even voor de metamorfose van de woonkamer ontvingen wij een belletje van Frans. Hij had ons nummer gekregen via exclusieve stoffen fabrikant Chivasso (onderdeel van JAB). Frans wilde de oude stoel namelijk opknappen met een stof uit hun collectie. Bij het uitzoeken van de stof vroeg Frans aan de mensen bij Chivasso of ze nog een goede stoffeerder kenden. Wij hebben altijd goed contact met onze stofleveranciers, dus wisten ze ons vrij snel te benoemen. Zo ging het balletje rollen.
“Deze makeover heeft extra aandacht nodig omdat haar moeder hier woonde en vorig jaar is overleden.”
Erfstuk krijgt een modern jasje
“Deze makeover heeft wat extra aandacht nodig. En dat heeft alles te maken met het feit dat haar moeder hier woonde en vorig jaar is overleden.” – weet Frans in de uitzending te vertellen. Ons werd het na het belletje van Frans duidelijk dat het een mooi project was. Want wat een eer om de oorfauteuil van de moeder van Iris van een nieuw jasje te mogen voorzien!
Frans had een heldere visie bij wat hij wilde met de fauteuil. Na ons telefoongesprek kregen we dan ook nette foto’s door met daarop de maten van de stoel weergegeven. Ook gaf hij aan welke stof (‘Hug Me’ van Chivasso) hij besteld had en deelde hij een foto met een voorbeeld van een stoel die leek op hoe hij het voor zich zag. Met deze heldere briefing en kennis van het verhaal achter de stoel begrepen we precies wat de bedoeling was. Nu was het wachten op de stoel en stof.
Toen de stoel en de stof uiteindelijk binnenkwam op onze werkplaats konden we aan de slag. We belden nog even met Frans over de afwerking. De huidige stoel was namelijk met nageltjes (van die metalen knoppen) aan de randen afgewerkt. In overleg met Frans hebben we besloten deze afwerking weg te laten. Het was immers een modernere stof en dat paste wat beter in het plaatje.
De draaidag was aan ons doorgegeven zodat we wisten wanneer het project af moest. Voor strakke deadlines draaien wij onze hand niet om. En wetende dat het ging om een meubel wat zo’n waardevolle rol speelde in het leven van de bewoonster, vonden we het des te mooier hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Met de stoel in ons bezit en het plan in het achterhoofd gingen we aan het werk!
Hieronder de stoel zoals deze bij ons binnen kwam (oude situatie):
Hoe we een fauteuil herstofferen
Ondanks dat het een oudere stoel was viel de conditie van de stoel ons zeker niet tegen. Het was een goede stoel met weinig slijtage. We hoefden dus niet veel te vervangen. Het enige wat we hebben vervangen is het zitkussen. Uit ervaring weten wij dat deze snel slijten. En om ervoor te zorgen dat de fauteuil ook over -bij wijze van- een half jaar net zo lekker zit als nu hebben we dit dus opnieuw op maat (na)gemaakt. Daar zie je uiteindelijk niets van, maar zo kunnen we wel garanderen dat de eigenaar nog lange tijd lekker kan zitten.
Toen presentator Kees Tol bij onze werkplaats langskwam vroeg hij naar hoe wij dat aanpakken, zo’n stoel herstofferen. En meestal is het herstofferen van een stoel van dit formaat, in deze staat, wel binnen een dag gebeurd. Eerst halen we dan de oude stof er helemaal af, tot op het hout. Dan blijft uiteindelijk eigenlijk alleen het frame van het stoel over. Zo kunnen we alle onderdelen goed bekijken. We kijken onder andere de veren na om te zien of deze nog in goede staat zijn. En als het nodig is vervangen wij ze. Bij deze stoel was dat niet nodig, de veren waren nog in topconditie.
Als laatste zetten we de vulling opnieuw terug en plaatsen we de stof eromheen. De oude stof kunnen we vaak als mal gebruiken voor de nieuwe stof. Wel zo handig! In sommige gevallen, wanneer er veel slijtage heeft plaatsgevonden, zijn er dan wat aanpassingen nodig om de stof weer goed te laten passen. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe stof weer netjes aansluit.
“Het is nog steeds de stoel van mama, maar dan in een moderner jasje gestoken.”
Oude herinneringen ophalen
“Jeetje, het is een hele andere stoel geworden hè?” -zegt een enthousiaste Kees Tol wanneer hij de stoel in onze werkplaats komt ophalen. Hij ziet het helemaal zitten om de stoel in haar huidige vorm aan het nieuwe interieur toe te voegen: “Ik vind hem helemaal fantastisch! En het leuke is: Iris gaat dit leuk vinden, want die is helemaal fan van deze stof.” In de uitzending zien we dat de stoel een mooie plek heeft gekregen tussen het woon- en eetgedeelte in. In combinatie met een leuke bijzettafel is het een knus plekje geworden waar Iris kan genieten van de mooie herinneringen aan haar moeder.
We keken vol verwachting uit naar de uiteindelijke uitzending. Want de reactie van de bewoners, daar waren we stiekem toch het meest nieuwsgierig naar. We hadden tot die tijd nog niets vernomen over hoe de stoel is ontvangen. En ook de redactie van het vtwonen programma hielden het een verrassing. Op de dag van de uitzending keken we gespannen naar hoe Kees het stel naar binnen begeleid. Zou ze de stoel leuk vinden? De eerste indruk van de woonkamer is in ieder geval goed: “Alles is zo mooi!”
Nadat ze korte tijd op de nieuwe bank zijn neergeploft zegt Kees de magische woorden: “Zullen we even naar moeders stoel?” Dat laat Iris zich geen tweede keer vragen. Ze raakt gelijk enthousiast van de stof: “Wat een verschil en die teddy stof!” Het is overduidelijk helemaal haar stijl. Vervolgens neemt ze plaats op de stoel: “Oh hij zit ook écht lekker.” -geeft ze gelijk aan. “Jullie hebben het heel goed gedaan. Het is nog steeds de stoel van mama, maar dan in een moderner jasje gestoken. Het voelt alsof ze er ook echt bij is en die warme knuffel kan geven.” Een mooiere reactie konden we natuurlijk niet krijgen!
Ons vak als meubelstoffeerder
Uiteraard deed het ons goed om de reactie van Iris in het programma te mogen zien en horen. We weten als geen ander hoe belangrijk een erfstuk kan zijn en waarom zo’n meubel op de juiste manier hersteld moet worden. Bij Van der Drift hebben we gelukkig de juiste kennis en materialen in huis om een antiek meubel met zorg te herstellen en eventueel, zoals hierbij het geval was, een moderner tintje te geven. Later kregen we, als kers op de taart, ook nog een mooi compliment van Frans toegezonden: “Een knap staaltje vakmanschap.” Een mooiere bevestiging van onze kennis en kunde kunnen we niet krijgen.
Wil jij de aflevering van vtwonen ‘‘Weer verliefd op je huis’ terugkijken? Klik dan hier.
Ben jij ook op zoek naar een manier om jouw oude stoel, bank of ander zitmeubel weer nieuw leven in te blazen? Stuur dan jouw wensen én een foto van het huidige meubel toe naar info@vd-drift.com. Dan kijken we wat wij voor jou kunnen betekenen.