Het opknappen van een meubel is wat ons betreft natuurlijk een betere beslissing dan een nieuwe kopen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de keuze om jouw meubel te restaureren, in plaats van vervangen? In welk opzicht is dat duurzamer? En hoe duurzaam zijn de meubelstoffen die wij gebruiken? Graag vertellen we je meer over het duurzaam restaureren van jouw meubels.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die een weloverwogen keuze maken hun meubels niet te vervangen, maar te repareren. Duurzaamheid speelt daarin een grote rol. In de ontwikkeling van interieurstoffen wordt hier steeds vaker rekening mee gehouden. Veel van de merken waar wij mee werken zijn dan ook bewust bezig met milieuvriendelijk produceren.

Meubels repareren is altijd duurzaam

Meubels repareren is altijd duurzaam

Laten we beginnen bij het begin. Iets weggooien en vervangen is over het algemeen natuurlijk niet heel fijn voor het milieu. En goede meubels kunnen nog best een hoop geld kosten. Dat maakt het ook nog eens zonde van jouw portemonnee. Maar in welk opzicht is een meubel repareren nu duurzamer? 

Door je meubels te repareren verminder je zowel de afvalproductie als de productie van nieuwe meubels. Veel meubelstukken bevatten namelijk materialen die er lang over doen om af te breken, zoals hout of synthetische vezels. Voor elk oud meubel wat weggegooid wordt komt er over het algemeen weer een nieuw meubel in de plaats. Het maken van zo’n nieuw meubel kost zowel grondstoffen als de energie die ervoor nodig is om ze te maken. En die gebruikte grondstoffen en energie is meestal een stuk minder wanneer je een reparatie laat uitvoeren. Kortom: door de levensduur van jouw meubels te verlengen kun je al een bijdrage leveren aan het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk.

Het meest zichtbare en vaak slijtgevoelige deel van een bank is de stof die eromheen zit. Wanneer we het hebben over duurzame meubelstoffen, staan er een aantal aspecten centraal: milieuvriendelijkheid, herbruikbaarheid en hoe ecologisch iets is. Er zijn namelijk veel verschillende manieren waarop de stoffen impact kunnen hebben op het milieu.

Milieuvriendelijke stoffen

Wat milieuvriendelijkheid betreft zijn er twee punten waarnaar je kunt kijken: hoe milieuvriendelijk de stoffen geproduceerd zijn en hoe milieuvriendelijk de stof is dat gebruikt is. Zo wordt biologisch katoen geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en synthetische meststoffen. En daarbij is het ook een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal. Dubbel milieuvriendelijk! Een andere natuurlijke stof is wol. Wol is logischerwijs ook biologisch afbreekbaar en daardoor lekker duurzaam. Natuurlijk is het dan wel fijn als de wol is verwerkt met behulp van milieuvriendelijke methoden.

Dat zijn eigenlijk de meest gangbare, duurzame stoffen. Polyester is een synthetische stof die ook veel gebruikt wordt in bekleding. Het is natuurlijk niet bepaald biologisch afbreekbaar, maar het is wel behoorlijk bestand tegen vervagen, kreuken en vlekken. Dat zorgt er weer wel voor dat er een grote kans is dat het lang op jouw meubel kan blijven zitten. Uiteraard heb je aanvullend ook andere soorten stoffen die ook redelijk milieuvriendelijk zijn, zoals tencel/lyocell of zelfs hennep. Dit zijn allebei organische materialen die ook biologisch afbreekbaar zijn. Elke stof heeft zo haar voor- en nadelen als het gaat om duurzaamheid.

Gerecycleerde stoffen

Al die stoffen die gemaakt zijn, waar komt dat garen dan uiteindelijk vandaan? En wat kun je doen met de stoffen die niet meer als bekleding te gebruiken zijn? Er zijn verschillende opties voor meubelstoffen gemaakt van gerecyclede materialen, zoals gerecycled polyester of gerecyclede plastic flessen. Ook zijn veel stoffen zo gemaakt dat ze makkelijk te recyclen zijn. Gerecyclede of te recyclen stoffen helpen bij het verminderen van afval en de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Onze leverancier Keymer heeft bijvoorbeeld een collectie meubelstoffen die zijn gemaakt van 100% GRS-gecertificeerde garens. GRS staat voor Global Recycled Standard en is een onafhankelijke, internationale productstandaard die eisen stelt aan certificering door derden als het gaat om gerecyclede materialen, milieupraktijken en andere chemische beperkingen. Ze stellen een minimum percentage vast voor gerecycled materiaal en milieueisen. Dan weet je dus zeker dat de stoffen aan de juiste eisen rondom recycling voldoen.

Stoffenproducent Kvadrat gebruikt onder andere stoffen van gerecyclede wol en PET-flessen in hun collectie. De gerecyclede wol is -volgens de producent- afkomstig van hergebruikte restjes die anders afval zouden zijn geweest. Hiervoor zijn ze een samenwerking met Wooltex aangegaan. Kvadrats methode om PET-plastic om te zetten in polyester garen gebruiken zij al sinds 2014. Het plastic van deze flessen wordt gemalen en gesmolten tot vlokken. Ze voegen er vlamvertragende fosfor aan toe, waarna er polyester chips van het plastic zal worden gemaakt. Deze worden weer verhit en omgezet naar gerecycled garen. Een behoorlijk proces dus, dat wel. 

Milieuvriendelijke meubelstoffen

Stoffen recyclen

Ook het recyclen van de gebruikte meubelstoffen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verkleinen van de ecologische voetprint. Naast dat ze gebruik maken van het biologisch afbreekbare materiaal tencel/lyocell zijn veel van de stoffen van een andere leverancier, Kirkby, volledig recyclebaar. Alle stoffen die kunnen worden hergebruikt, kunnen in recyclagecentra eruit worden gefilterd en in hergebruik worden genomen. En als ze helaas toch niet kunnen worden hergebruikt kunnen ze uiteindelijk alsnog wel gerecycled worden.

Restauratie meubelen en kosten

Het repareren van een meubel kan soms als best een investering voelen. De kosten die het repareren van meubels met zich meebrengt kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren: Hoe erg is het meubel beschadigd en is er veel nodig om te repareren? Daarnaast speelt de waarde van het meubel een rol, emotioneel of financieel. De kosten van veelvuldig een nieuw meubel aanschaffen kunnen, zeker als je kleurkeuzes, afwerkingen en transport meerekent, nog best hoog oplopen. En dan laten we energie- en productiekosten nog even buiten beschouwing.

Het is natuurlijk mooi om te beseffen dat je met de reparatie van jouw meubels de milieu-impact hebt weten te reduceren. Door de levensduur van meubel(s) te verlengen kun je op de lange termijn toch echt geld besparen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via info@vd-drift.com.