Het is bijna maart dus gaan we langzaamaan de wisseling van de seizoenen in. En wanneer de lente in aantocht is dienen felle kleuren en vrolijke prints zich ook weer aan. Van frisgroene, organische prints tot kleurrijke bloem patronen.. alles om de lente in huis te halen! Daar dragen we bij Van der Drift dan ook graag aan bij.

Werken met patronen is een vak apart. Bij het gebruik van patroon prints zul je rekening moeten houden met verschillende aspecten. Waar moet je aan denken als je voor een patroon stof kiest? En waarom is een goed doorlopend patroon zo belangrijk? In dit artikel nemen we je mee in de meest cruciale punten van aandacht bij het gebruik van patroon stoffen.

Welke patroon stoffen zijn er?

Patronen geven een interieur extra karakter. Het kan bovendien extra dimensie geven aan een woonruimte. Met een passend patroon fleur je de boel gelijk flink op! En als het gaat om meubels stofferen kun je er diverse kanten mee op. Als eerst duiken we dan ook in de verschillende type patroon stoffen die er zoal zijn.

1. Lineaire patronen

Een lineair patroon bestaat meestal uit lijnen. Door het gebruik van horizontale of verticale lijnen creëer je op slimme wijze een patroon. En dat hoeven niet altijd parallelle lijnen te zijn. Zo’n patroon kan best bont worden wanneer je de lijnen bijvoorbeeld schuin of kriskras door elkaar laat lopen. Hoe bont je het ook maakt: patronen met lijnen blijven over het algemeen de meest rustgevende type patronen.

2. Geometrische patronen

Bij geometrische patronen kunnen verschillende vormen gebruikt worden. Een geometrische print is te maken op basis van rechthoeken, cirkels of driehoeken. Het kan heel rechttoe rechtaan zijn, maar je kunt ook kleuren en formaten door elkaar heen gebruiken. Door dit op een speelse en herhaaldelijke manier te sorteren krijg je een dynamisch geheel.

3. Organische patronen

Natuurlijke prints zijn de afgelopen tijd immens populair geweest. Wil je een zonnige sfeer creëren, dan past een print van tropische planten natuurlijk perfect. Denk dan aan patronen met bladeren van planten zoals varens, palmbomen of bananenbomen. En vaak worden de planten gecombineerd met de meest prachtige vogels. Deze organische patronen zorgen voor een vrolijke, natuurlijke sfeer.

Meubelstofferen met patroon stoffen

4. Reliëfpatronen (diepte)

Deze stoffen vormen door middel van een bepaalde, herhaaldelijke stitching in de stof een reliëfprint. Het is subtiel patroon, zeker als de stitching in dezelfde kleur als de stof is gedaan. Soms zijn het simpelweg ruiten of strepen, maar ze kunnen ook in een soort schubben patroon gemaakt worden. Door deze patronen zo te verwerken in de stof krijg je er in ieder geval een prachtige dieptewerking in.

Uiteraard zijn er vele andere patronen te bedenken. Denk aan niet-geometrische figuren of objecten die als print verwerkt worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een andere optie is om verschillende patronen samen te gebruiken. Zo krijg je een soort collage van verschillende prints. Door deze prints op elkaar af te stemmen kun je het meubel meer diepte geven. Het is een mooie manier om met een stofkeuze alleen al meer dynamiek in je interieur te creëren.

Een bank of stoel bekleden met een patroon

Een meubel bekleden doe je natuurlijk niet zomaar. Door je bewust te zijn van het gebruik, de setting en de toekomst kun je lange termijn plezier hebben van je meubel. Of je nu voor effen of een patroon gaat: bij de stofkeuze is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten. Staat het bijvoorbeeld op een plek waar veel zonlicht binnen komt? Hoe intensief zullen de verschillende gezinsleden, zoals kinderen en huisdieren, het meubel gebruiken? Hou je van een zachte of juist robuuste stoffen? Allemaal punten om mee rekening te houden.

En wanneer je keuze inderdaad is gevallen op een patroon stof, dan moet je goed kijken of het patroon goed tot haar recht komt op het meubelstuk. Een enorme print op een kleine stoel gaat natuurlijk niet het gewenste effect geven. Dan zul je van het patroon waarschijnlijk weinig gaan zien. En wil je een set meubels stofferen? Laat ze dan altijd tegelijkertijd bekleden. Zo kan de print perfect op elkaar afgestemd worden, waardoor de stoelen identiek aan elkaar zijn. Dat staat altijd een stuk mooier dan wanneer de prints van beide stoelen alle kanten op gaan.

Het is bovendien ook goed om aandacht te besteden aan de details. Heeft jouw meubel bijvoorbeeld een bies/piping en wil je dit graag weer terug laten komen in de nieuwe stof? Dan kunnen wij de print uiteraard op een mooie manier hierop meenemen.

Stoel bekleden
Biesjes van een stoel

Waar herbekleden fout kan gaan

Zoals we hier al eerder aan gaven: werken met patronen is écht een vak apart. Wanneer iemand geen ervaring heeft met patroon stoffen kan het dan ook gauw fout gaan. We zien soms de wildste creaties langskomen! Natuurlijk hebben wij er oog voor, dus niet iedereen zal het snel zien. Daarom nemen we je dan ook graag mee in waar het zoal fout kan gaan.  Maar pas op, want als je het eenmaal weet kijk je gelijk heel anders naar meubels met patroon stoffen. Je bent gewaarschuwd.

Loopt een patroon niet goed door, dan kun je dat vrij snel merken. Een slecht doorlopend patroon kan namelijk heel onrustig overkomen. Het oogt drukker dan het hoeft te zijn. Krijg je dus een onrustig gevoel als je naar een meubel kijkt? Grote kans dat het door onjuiste bekleding komt. En let ook eens op de kussens. Want kussens worden zo nu en dan ook vergeten in het laten doorlopen van de print. Hoewel het soms ook kan zijn dat een kussen ondersteboven is geplaatst. Dan is het natuurlijk een kwestie van het kussen even omdraaien.

Een ander punt wat we hierboven al aankaarten is wanneer er sets worden gestoffeerd. Als je bijvoorbeeld twee stoelen niet tegelijkertijd laat bekleden kan het snel fout gaan. Dan kunnen de prints namelijk niet op elkaar afgestemd worden. In feite krijg je dan uiteindelijk twee totaal verschillende stoelen. De print is wel hetzelfde, maar ze ogen totaal anders als de prints niet identiek van elkaar zijn. 

Als laatste willen we aandacht besteden aan stoffen met borduring erop. Een stof met een prachtig geborduurd tafereel is eigenlijk ongeschikt als meubelstoffering en meer geschikt als gordijnstoffen. Een stof met veel borduringen heeft rondom de borduring namelijk vaak veel rek. Hierdoor gaat de stof op bepaalde punten trekken en kun je vervelende openingen krijgen rondom de print. En geloof ons: dat maakt de uiteindelijke bekleding van jouw meubel er echt niet mooier op.

Wat kost het stofferen van een stoel of bank?

De kosten voor het stofferen van een stoel of bank zijn heel verschillend. Het is afhankelijk van de staat van het meubel, wat de gewenste afwerking is en welke stofkeuze er gemaakt wordt. Met bovenstaande kennis kun je je voorstellen dat het toepassen van patroon stoffen over het algemeen meer werk kost dan effen stoffen. Het vergt meer tijd en aandacht om ervoor te zorgen dat het patroon goed doorloopt. 

De kans is bovendien groot dat het ook meer stof kost om het patroon op de juiste manier te laten doorlopen. We kunnen niet zomaar een stuk uit de stof gebruiken om een onderdeel te bekleden. Hiervoor moeten we op zoek gaan naar een deel wat precies goed aansluit bij het patroon op het andere onderdeel. Een meubelstuk bekleden met een patroon stof zal hoogstwaarschijnlijk duurder zijn dan wanneer je dit met een effen variant zal doen.

Stofferen van een stoel
Herstofferen van een stoel

Zo moet je een meubel stofferen

Een meubelstof moet in patroon doorlopen op alle elementen van het meubel. En het patroon moet zowel horizontaal als verticaal op de verschillende onderdelen aansluiten. Dat is duidelijk. Bij het uitknippen van de lappen stof houden we dus rekening met de richting van het patroon. Door het startpunt bewust te kiezen zorgen we er bovendien voor dat het patroon op een vloeiende manier door kan lopen. Inclusief de bies/piping. We besteden dan ook veel aandacht aan het knippen van de stukken stof. Het toepassen van patroon stoffen vergt dan ook tijd en een hoop geduld.

Een goed doorlopend patroon maken is dus écht vakwerk. Wij doen dit al meer dan 50 jaar met toewijding en veel plezier. Het klinkt natuurlijk cliché, maar wij hebben oprechte passie voor ons vak. Een meubel met een patroon bekleden is een uitdaging die wij dan ook graag met beide handen aanpakken. We willen namelijk voor iedere klant een kwaliteitsmeubel naar wens creëren.

Heb jij de wens om jouw meubel te voorzien van nieuwe bekleding? Neem dan gerust contact met ons op via info@vd-drift.nl.