Zelfs de meest versleten meubels weten we bij Van der Drift weer in goede staat terug te brengen. Door de jaren heen hebben we al behoorlijk wat afgedankte meubels zien langskomen. Van spontane vondsten tot overgedragen erfstukken: alle soorten mochten wij in onze werkplaats verwelkomen. Het is bovendien niet geheel ongebruikelijk dat wij alleen een frame binnen krijgen. En soms zijn meubels in zo’n slechte staat dat wij ze van niks af aan weer moeten opbouwen.

Houten meubel op maat

Of een bank nu is doorgezakt, een fauteuil haar vulling heeft verloren of de stof van een stoel simpelweg compleet is weggesleten. Je kunt bij ons terecht voor het repareren en herstofferen van meubels die zich in verschillende staten verkeren. Maar wat als een stoel of bank niet meer te redden is? Kan een nieuw meubelstuk dan een oplossing bieden en wat is er eigenlijk voor nodig om er één helemaal vanaf nul te maken? In dit artikel duiken we in de wereld van het meubel maken.

Een meubel laten maken

Het begin van elk meubel start met het maken van een frame. Hierin is het belangrijk rekening te houden met verschillende aspecten. Zitmeubelen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van een persoon (of meerdere personen) te dragen. Wanneer je goed materiaal, in ons geval hout, gebruikt weet je zeker dat het bestand is tegen het gewicht en de druk. Wat je wil vermijden is dat het frame krom trekt of gaat scheuren. De verschillende onderdelen van het frame zullen vervolgens op een stevige manier aan elkaar verbonden moeten worden. Zo kun je de maximale sterkte en stabiliteit van het meubel garanderen. Door het gebruik van hoge kwaliteit materialen kan een meubel jarenlang meegaan.

De juiste proporties zorgen ervoor dat een zitmeubel comfortabel zal zijn. Welke zithoogte, diepte of de hoek van de rugleuning kunnen hier allemaal aan bijdragen. Het is belangrijk dat deze in de juiste verhouding tot elkaar staan. Dat is soms nog best een uitdaging, want zitdieptes kunnen per persoon verschillen. Bovendien wil de één misschien het liefst rechtop zitten en de ander graag kunnen relaxen. Het gebruik van verschillende hoeken  in het frame maken die wensen mogelijk.

Houten meubel op maat

De opties in vullingen voor kussens

De vulling van de kussens zal natuurlijk de grootste bijdrage aan het comfort van een zitmeubel geven. Er zijn verschillende soorten vullingen die vaak worden gebruikt voor zitmeubelen en elk type vulling heeft eigen kenmerken en voordelen. Enkele voorbeelden:

Schuimvulling
Dit is de meest populaire keuze. Dat komt omdat je het makkelijk kunt bewerken. Je kunt het in allerlei verschillende vormen en maten snijden. Bovendien zijn er veel verschillende dichtheden beschikbaar, van zacht tot stevig. Ook kun je het makkelijk combineren met een laag tussenvulling voor extra comfort.

Vullingen voor kussens

Traagschuim
Dit noemen we apart omdat het een speciaal soort schuim is. Het past zich aan de vorm van het lichaam aan en biedt hierdoor zowel ondersteuning als comfort. Dit type schuim wordt meestal gebruikt in orthopedische kussens of andere producten die helpen bij specifieke rugklachten.

Polyester vulling
Dit synthetische materiaal wordt vaak gebruikt als budgetvriendelijk alternatief voor schuim. Het is heel licht en gemakkelijk schoon te maken. Wij zijn echter geen groot fan, want het is lang niet zo ondersteunend als schuim en kan na verloop van tijd dan ook behoorlijk haar vorm en volume verliezen. In alle opzichten geen duurzame optie dus.

Dons of veren
De meest zachte, lichtgewicht vulling is uiteraard van dons of veertjes. Dit wordt echter niet heel vaak gebruikt in zitkussens, maar met name bij rugkussens. Dat is omdat het bij gebruik in zitkussens snel haar volume kan verliezen. Dons of veren kunnen eventueel gemengd worden met schuim of andere materialen om extra ondersteuning te bieden.

Singels of vering
Elastische banden of vering kunnen extra ondersteuning en veerkracht bieden aan zitmeubels. Echt oude meubels hebben een soort springveren. Deze veren worden vervolgens met touwen gekoppeld voor een gelijkmatige verdeling van de vering. Van oudsher werd dit afgedekt met paardenhaar. Dit is een arbeidsintensief proces maar gaat erg lang mee. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel wat alternatieven te vinden die ook van goede kwaliteit zijn.

De keuze voor een type vulling is afhankelijk van het budget, de persoonlijke voorkeur en wensen in comfort en ondersteuning. We kijken uiteraard ook naar hoe intensief de stoel of de bank gebruikt zal worden. Het is belangrijk dat de afwerking van het zitmeubel past bij de levensstijl van de klant.

Verschillen in meubelstoffering

Uiteindelijk zal er een keuze gemaakt moeten worden voor de stof die om de kussens heen zal komen. De stofkeuze is bepalend voor de uitstraling van jouw meubel. Patronen en prints kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan wat je wilt uitstralen. Meer over patroon stoffen lees je in ons eerdere artikel over patroonstoffen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op type stoffen. De meest veelvoorkomende meubelstoffen zijn:

Katoen
Dit natuurlijke product is zacht, duurzaam en ademend. Katoen is bovendien hypoallergeen en dus een goede keuze voor mensen met allergieën. Het is onderhoudsvriendelijk doordat het makkelijk te wassen is.

Linnen
Een lichtgewicht stof die heel ademend is. Linnen wordt in pure vorm niet heel vaak gebruikt als meubelstof, maar is uiteraard heel geschikt voor warme klimaten. Het heeft een unieke textuur en is goed bestand tegen pilling. Eigenlijk wordt linnen vooral gebruikt als mengstof. 

Wol
In contrast met linnen is wol uiteraard juist een hele warme stof. Het is bestand tegen kreuken, vervagen en vlekken. Wil is zeer geschikt voor meubels die intensief gebruikt worden. Bovendien laat wol zich makkelijke mengen met andere vezels waardoor je verschillende patronen en texturen kunt creëren.

Polyester
Ook in meubelstoffen wordt nog weleens een synthetische vezel gebruikt. Het is makkelijk schoon te maken en ook een betaalbare keuze. Polyesters laat zich ook makkelijk mengen, het kan dus voorkomen dat het vermengd is met andere (hogere kwaliteit) stoffen. 

Leer
Leer is nog altijd populair. En kunstleer neemt steeds meer de overhand. Het is ideaal omdat het goed bestand is tegen vlekken. Echt leer kan bovendien na verloop van tijd ook een mooie patina krijgen.

Meubelstoffering

Microvezels
Microvezelstoffen bestaan voornamelijk uit synthetische vezels. Het is een erg sterke stofsoort die behoorlijk slijtvast is. Ideaal voor als het meubel intensief gebruikt zal worden.

Natuurlijk is het fijn als een meubel goed past bij de rest van het interieur. De stofkeuze heeft absoluut effect op de uitstraling van jouw woonomgeving. Maar ook hier is het belangrijk om te kijken naar hoe en door wie het meubel gebruikt zal worden. Een stof kan misschien goed in het interieur zelf passen, maar als het niet werkt voor hoe iemand leeft is het wellicht uiteindelijk niet de beste keuze.

Afwerking van gestoffeerde meubels

Het zijn de details die het hem doen. Zo kun je met stiksels een hoop mooie afwerkingen creëren. Speciale stiksels maken de afwerking van een meubel net wat specialer. Natuurlijk kun je een effen naad toepassen waardoor je de stof met een rechte steek aan elkaar maakt. Maar je kunt ook een contrasterende kleur kiezen om de stiksels een prominente, decoratieve rol te laten spelen. En is een contrasterende kleur te heftig? Dan is een dubbele stiksel een mooie manier om je meubel wat extra flair te geven.

Designstoel met dubbele stiksels

Ga je voor onzichtbaar of juist zichtbaar? De twee stofdelen die aan elkaar gezet moeten worden, kun je namelijk ook afwerken door de uiteinden dubbelgevouwen aan elkaar te zetten. Zo krijg je mooie geaccentueerde, uitstekende randen aan je kussens. Ook kun je een koord tussen de naad stofferen om zo een extra, driedimensionaal effect aan de randen te geven. Dat heeft geen andere functie dan dat het mooi staat en geeft de kussens een subtiel, extra vleugje elegantie. Een andere manier om dimensie aan je meubels te geven is door decoratieve elementen toe te voegen, zoals knopen. Met een beetje creativiteit kom je een eind.

Een meubel op maat laten maken

We vinden het belangrijk dat we onze klanten op alle mogelijke manieren kunnen helpen met het opknappen van hun meubels. Dus hebben wij de benodigde skills en materialen in huis om meubels zelfs tot op het frame te kunnen repareren. Toch komt het nog weleens voor dat een meubel niet meer te redden is. Om toch aan de vraag van onze klanten te voldoen hebben wij dochteronderneming Maatwerkbouwers opgericht. Via deze weg kunnen wij allerlei soorten meubels geheel op maat maken. Een eetkamerbank, loungeset of sofa: alles is mogelijk. En aanvullend kun je er ook tafels en kasten laten maken.

Met Maatwerkbouwers bieden we verschillende opties binnen het volledige productieproces van een (zit)meubel. Van frame tot vulling, stoffering en afwerking. Deze op maat gemaakte meubels zijn van hoge kwaliteit en worden in Nederland gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat jij snel kan genieten van jouw spiksplinternieuwe meubel. Benieuwd naar de mogelijkheden om in combinatie met Maatwerkbouwers een nieuw meubel te produceren? Neem dan gerust contact met ons op via info@vd-drift.com.

Houten meubels laten maken